"Spenót? Fúj!", nagyon sokan reagálnak így az oly egészséges zöldségféle hallatára. Szó se róla, megosztó, de szerintem sok fújjogó valójában gyermekkori emlékekből táplálkozik, és azóta nem is kóstolta, hogy legutóbb másfél évesen a falra köpte. Gondoljunk csak azokra az ábrázolásokra, ahol a baba körül minden zöld, és a kicsi fancsali képet vág.. :)
Szerintem ez nem kell, hogy így legyen! Az én Nagylányom eléggé válogatós gyereknek mondható (Mami isteni, krémes burgonyapüréje sem kell neki..), de az alábbi receptet bátran írhatom akár az ő ajánlásával is:
- Egy doboz (450 g-os) fagyasztott parajpüré (vagy annak megfelelő friss a piacról)
- fél fej fokhagyma
- kb. 1,5 dl tejszín (ez ízlés szerint lehet több és kevesebb is.)
- sajtok (trappista, illetve ízlés szerint füstölt)
- só
- pici olívaolaj, vagy vaj
A fokhagymát megpucoljuk, fokhagymanyomóval összezúzzuk és pici olívaolajon elkezdjük sütni. Amikor az illatát már megérezzük, de még nem kezd el sülni, rátesszük a fagyasztott parajpürét és fedő alatt takaréklángon kiolvasztjuk.
Óvatosan megsózzuk (gondolva a sajtra), és hozzáöntjük a tejszínt. Felforraljuk, és hozzátesszük a reszelt trappista sajtot. A sajttal addig főzzük, amíg teljesen felolvad benne és homogén lesz a szósz. A sajt mennyisége attól függ, hogy milyen sűrűre szeretnénk főzni. A reszelt füstölt sajtot a végén, tálaláskor szórom rá, így a gyerekek is ehetik majd a spenótot. Mi spagetti tésztát szoktunk hozzá főzni. Valami isteni!
Egyébként ugyanilyen módon elkészítve a spenótot szoktam többféleképpen felhasználni, pld. krumplipüréhez keverem, csak akkor - mivel a spenótban van tejszín is - kevesebb tejet teszek a püréhez, nehogy híg legyen. A krumplipüré így szép élénk színű lesz, klasszul lehet tálalni vele és kevésbé mered meg, mint a krumpli maga, tehát jól melegíthető akár másnap is.
Szoktam még úgy is felhasználni, hogy halat, vagy csirkemellet vajon megsütök, (esetleg tepsiben baconba tekerve), majd leveles tésztát megkenek ezzel a parajjal (a lényeg, hogy hűlt legyen, mert így vastagabban lehet ráhalmozni és nem szabad a széleit megkenni, mert kifolyik), ráteszem a halat, majd feltekerem. Tojássárgájával megkenem, és sütőben aranybarnára sütöm.
A receptért köszönet egy kedves és ügyes "Anyukabarátnőmnek"!
Jó étvágyat hozzá!